Kimchi-buchimgae lub naleśnik kimchi, czasami określany również jako kimchi-jeon, to odmiana buchimgae lub koreańskiego naleśnika. Przygotowuje się go głównie z pokrojonego kimchi, ciasta z mąki, a czasem innych warzyw. Jednak często dodaje się również mięso. Ja robię placek kimchi w wersji bezglutenowej i wegetariańskiej, więc z mięsa rezygnuję, a mąkę pszenną zamieniam na mąki bez glutenu 🙂

Składniki:
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ryżowej (lub pszennej)
[w zależności od tego jakie mąki mam – takie daję 🙂 Ostatnio używam uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych i jest bardzo ok]
½ szklanki wody
1 duże jajko
1 szklanka kimchi
3-4 łyżki soku z kimchi
szczypta soli i cukru
Wykonanie:
Kimchi siekam na mniejsze kawałki jeżeli nie jest już rozdrobnione w słoiczku. Kapusta musi wymieszać się z ciastem, więc za duże kawałki będą problemem. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, wodę, odrobinę soli i cukru. Mieszam lub blenduję. Kiedy ciasto jest gładkie dodaję do niego kimchi i łączę w spójną całość. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzam je sokiem z kimchi.
Smażę na dwóch łyżkach tłuszczu (ja używam masła klarowanego zawsze) do zarumienienia z obu stron. Dodatek mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej spowoduje, że placki (lub placek, bo można wylać całość od razu na patelnię) będzie bardzo chrupiący.
Kimchi-jeon można podawać z sosem sojowym albo saute. Jak kto woli 🙂
Jeżeli uważacie, że treści, które przekazuję są tego warte, a dodatkowo wiecie, że nad życie kocham kawę to jako wsparcie możecie mi tę kawę postawić o tu – POSTAW KAWĘ 🙂 Z ustaleń z moją Córką – każda taka kawka to dodatkowy fundusz MARZENIOWY.
Inne przepisy znajdziecie w WOYCICKA OD KUCHNI.
Na jakie konkretnie mąki bezglutenowe zamieniasz mąkę pszenną?
Najczęściej na ryżową i kukurydzianą 🙂